404 Not Found


nginx/1.18.0 (Ubuntu)
Adrian Păun, decis să aducă schimbarea în bine în Măgurele – Ziarul Strada
duminică , 22 decembrie 2024
Home » News » Adrian Păun, decis să aducă schimbarea în bine în Măgurele

Adrian Păun, decis să aducă schimbarea în bine în Măgurele

Domnule Păun, ştiu că sunteţi un om de afaceri foarte prosper. De ce candidaţi la funcţia de primar al oraşului Măgurele?

Măgurele este acasă pentru mine. Aici m-am născut, aici am crescut, aici m-am format ca om, aici mi-am întemeiat o familie şi mi-am crescut copiii. Şi mi-aş dori din tot sufletul să-i văd şi pe ei că vor să rămână în acest oraş. Din păcate însă, administraţia deficitară, lipsa de viziune şi de ambiţie a actualei conduceri a oraşului nu oferă perspective tinerilor din Măgurele. Peste toate se adaugă nepăsarea şi comportamentul arogant cu toţi cetăţenii oraşului care nu locuiesc în centru. Văzând toate acestea, simt că este de datoria mea să contribui la schimbarea în bine pe care o doresc cu atâta ardoare cetăţenii din Măgurele. Şi sunt optimist că, pe 27 septembrie, aceştia îmi vor acorda încrederea şi onoarea să le fiu primar, generând şi o majoritate formată din Alianţa Social Liberală (PSD – ALDE).

De ce are nevoie Măgurele ca să devină oraşul pe care vi-l doriţi?

De bani, de viziune, de implicare şi mai puţină aroganţă în raport cu cetăţenii. Aş vrea să explic aceste patru necesităţi absolute care pot aduce schimbarea în bine pe care ne-o dorim cu toţii în Măgurele.

Actuala administraţie locală PNL, condusă de primarul Narcis Constantin, n-a fost în stare să atragă fonduri europene, nici să aducă investitori şi nici să creeze locuri de muncă. Spun că nu s-au priceput, deşi aş putea să consider că nici n-au vrut să facă asta, tocmai pentru a păstra controlul total asupra fondurilor primăriei. Aşa se face că, în loc să ia bani europeni sau guvernamentali pentru extinderea reţelelor de apă şi canal în satele şi cartierele noi din Măgurele, Primăria s-a împrumutat cu 55 de milioane de lei pentru a reface zona pietonală din centrul oraşului. Nu spun că nu trebuia refăcută zona, dar priorităţile absolute ale cetăţenilor erau altele. Şi, în plus, când iei atât de mulţi bani, două lucruri sunt de bun-simţ: să-i consulţi sau măcar să-i informezi pe oameni asupra motivelor pentru care le vor creşte taxele şi impozitele. La 4,5% dobândă anuală, vom plăti vreo 400.000 – 500.000 de euro anual fără să ne apucăm de principal.

Lipsa de viziune se vede în contabilitatea de CAP care a fost ţinută la nivelul primăriei. În locul investiţiilor, tot mai mulţi bani s-au dus în funcţionarea efectivă a administraţiei locale. E împânzită primăria de toate pilele şi rudele actualilor decidenţi politici din PNL. Şi când vezi că un oraş este capturat, nici investitorii nu vin. Diferenţa dintre mine şi actualul primar, Narcis Constantin, e că eu ştiu să produc bani, am construit firme cu zeci/sute de angajaţi, în timp ce el are viziunea profesorului suplinitor de sport. Eu nu sunt politician profesionist, dar sunt un bun manager. El ştie doar să dea din gură, dar nu poate să bată un cui.

Lipsa de implicare şi aroganţa se văd în comportamentul faţă de toate zonele de case din Măgurele. Dumitrana, Vârteju, Aluniş, cartierele Scriitorilor, Florilor sau Zodiac sunt, în opinia primarului Narcis Constantin, populate doar de nişte ţărani care au obligaţia sfântă să-şi plătească taxele fără să primească servicii publice de calitate în schimb. Or, eu cred că tocmai din dezvoltarea acestor zone, ar putea veni progresul oraşului Măgurele în următorii ani.

Concret, care sunt angajamentele pe care vi le luaţi în faţa cetăţenilor din Măgurele?

În primul rând, că nu vor mai exista cetăţeni de mâna întâi şi de mâna a doua în oraş: toţi vor avea acces la toate serviciile publice oferite de administraţia locală. În al doilea rând, mă voi lupta să cresc Bugetul oraşului astfel încât să ne permită investiţii majore în infrastructură. Prioritatea mea este ca, până în anul 2024, să existe apă curentă, canalizare şi gaze în 80% din localitate şi ca, până în anul 2028, toţi cetăţenii oraşului Măgurele să aibă acces la toate utilităţile specifice unui oraş european civilizat. Concret, trebuie extinse reţele de utilităţi în cartierul Progresu (apă + canalizare), cartierul Florilor (apă+canalizare), Scriitorilor (apă + canalizare), Zodiac (apă + canalizare), Vârteju (apă) şi Dumitrana (canalizare). De asemenea, trebuie realizate proiecte pentru fluidizarea traficului din şi spre Bucureşti şi sistematizarea eficientă a intrării în oraş (proiectului podului viza iniţial câte două benzi pe fiecare sens) pentru a opri şirul nesfârşit de accidente. De asemenea, va trebui să luăm o decizie ce facem cu pistele de biciclete construite care vin de nicăieri şi merg spre niciunde, nefiind utilizate. Avem nevoie de fluidizarea traficului prin extinderea drumului de legătură Măgurele – Şoseaua Giurgiului şi Măgurele – Bragadiru.

Nu în ultimul rând, mă voi lupta pentru un sistem de învăţământ performant şi pentru ca locuitorii oraşului să aibă acces la servicii de sănătate publică în Măgurele şi să nu mai fie nevoiţi să meargă în Bragadiru sau Bucureşti.

Cum atrageţi fondurile europene despre care tot vorbiţi?

Pentru a face progrese pe această zonă, Primăria Măgurele trebuie şi poate să-i angajeze pe cei mai buni specialişti de la nivel naţional pentru redactarea şi implementarea proiectelor cu bani de la Bruxelles. Propun înfiinţarea unei companii orăşeneşti de consultanţă pe proiecte cu fonduri – acţionar majoritar ar urma să fie Consiliul Local. În cadrul acestei firme, ar urma să fie elaborate proiectele. Avantajul unei asemenea forme de organizare în detrimentul unui departament în Primărie îl reprezintă posibilitatea de a oferi salarii extrem de competitive experţilor şi chiar bonusuri semnificative în caz de reuşită (o ţintă ar putea fi chiar 10% din valoarea proiectului). Dacă ar aduce 10 milioane de euro anual, un bonus de 1 milion de euro ar putea fi acceptabil.

Două sunt ideile de bază într-o asemenea abordare: a) existenţa coeficientului de multiplicare – câţi bani generează această formulă de organizare şi management raportat la cât consumă; b) responsabilitatea (accountability) şi transparenţa – compania s-ar afla în subordinea Consiliului Local care ar putea evalua performanţa în detrimentul unor angajaţi în primărie care primesc oricum acelaşi salariu fie că aduc sau nu bani europeni.

Care este principalul reproş la adresa actualului primar?

Lipsa totală de transparenţă. Cetăţenii oraşului nu ştiu de unve vin şi pe ce se duc banii. Nu au fost informaţi de împrumut, nu sunt informaţi cu privire la cheltuieli, nu au acces să afle ce se întâmplă în Consiliul Local şi sunt în permanenţă dezinformaţi de gherila online cu angajaţi din primărie a actualului primar. Această atitudine uşor dictatorială a creat o stare de tensiune la nivelul oraşului şi o atmosferă destul de încărcată. Sunt convins că, alegându-mă pe mine, pe 27 septembrie, vom risipi aceşti nori negri care s-au adunat asupra oraşului Măgurele.