404 Not Found


nginx/1.18.0 (Ubuntu)
De ce a fost arestată Sorina Pintea – Ziarul Strada
sâmbătă , 21 decembrie 2024
Home » News » De ce a fost arestată Sorina Pintea

De ce a fost arestată Sorina Pintea

De ce a fost arestată Sorina Pintea: „A demonstrat un nivel ridicat de perseverență infracțională” – Referat DNA

 Sorina Pintea a fost arestată preventiv pentru 30 de zile. Tribunalul București a admis, sâmbătă seară, cererea DNA de arestare preventivă a fostului ministru al Sănătății, acuzat de luare de mită. Procurorii DNA au motivat că Sorina Pintea prezintă pericol pentru ordinea publică. Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

 Fostul ministru al Sănătății este acuzat că a luat mită 10.000 de euro și 120.000 de lei, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de lucrări la Spitalul Județean Baia Mare, pe care îl conduce. Reacția Sorinei Pintea după ce a aflat ce sumă va lua mită: „Super tare” și „Perfect”

În referatul întocmit de DNA, procurorii au explicat motivul pentru care Sorina Pintea a fost arestată preventiv: „Privarea de libertate a inculpatei PINTEA SORINA este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică” „Luarea măsurii arestarii preventive este în interesul bunei desfășurari a urmăririi penale, întrucat în cauza se impune efectuarea în continuare printre altele, a următoarelor activitaţi: audierea de martori, analiza înscrisurilor ridicate cu ocazia perchezițiilor domiciliare, redarea altor convorbiri telefonice relevante etc”, se mai arată.

 Procurorii au mai argumentat că fapta comisă de Sorina Pintea constituie pericol social și că trebuie avute în vedere și reacția publică la astfel de fapte, dar și „perseverența infracțională” a inculpatei. „Sub acest aspect se constată că în speta existenta pericolului public rezultă din însuşi pericolul social al infractiunii pentru care este cercetată inculpata, avandu-se în vedere reactia publica la comiterea unor astfel de infractiuni și posibilitatea comiterii unor fapte asemanatoare chiar de către aceiași inculpată care a demonstrat un nivel ridicat de perseverență infracțională și dezinvolutură, ușurință deosebită în săvârșirea faptei”, au argumentat procurorii în refe.

Procurorii DNA susțin în referatul cu propunerea de arestare preventivă că Sorina Pintea știa foarte bine că în punga neagră primită „se aflau bani și cuantumul exact al acestei sume”. În plus, potrivit procurorilor, ea “nu a fost de acord cu un procent de 3% din contract și recunoaște că a propus un procent de 7% din contract.” În referat mai scrie că Pintea “a exclamat chiar «super tare» după ce a aflat că (…..) i-a trimis 120.000 de lei, respectiv “perfect”, după ce a aflat că (…..) a fost de acord cu remiterea procentului de 7% din contract.”

Tribunalul București a admis cererea DNA de arestare preventivă. Decizia a fost luată după o ședință a instanței de circa două ore. Liviu Marian Pop a recunoscut că l-a sunat pe Ionuț Pintea, că îl cunoaște pe presupusul denunțător, că sunt prieteni, dar a respins acuzațiile conform cărora ar avea vreo implicare în cazul Sorinei Pintea. Detalii aici. Ionut Pintea, fiul Sorinei Pintea, a afirmat într-o înregistrare video postată pe Facebook că s-a întâlnit cu denunțătorul din dosarul mamei sale, după ce a fost sunat în prealabil de Liviu Marian Pop.

 Sorina Pintea a fost reținută de procurorii DNA pentru 24 de ore, informează comunicatul instituției. Fostul ministru al Sănătății urmează să fie prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

 Potrivit procurorilor, Sorina Pintea a fost reținută pentru „comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată”, legat de atribuirea unui contract de lucrări la Spitalul pe care îl conduce. „Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție […] au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 29 februarie 2020, a inculpatei PINTEA SORINA, manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare, județul Maramureș, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată”, a informat DNA. 10.000 de euro și 120.000 lei sunt sumele de bani încasate de Sorina Pintea, care nu i s-ar fi cuvenit, potrivit DNA DNA a oferit detalii suplimentare despre „cazul Sorina Pintea”. „În perioada decembrie 2019 – 28 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei societăți comerciale, în două tranșe, sumele de 10.000 de euro și 120.000 lei, care nu i s-ar fi cuvenit”, a informat instituția. DNA a precizat apoi că este vorba despre „un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziție publică ce avea ca obiect “proiectarea și executarea lucrărilor de amenajare bloc operator-sală chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente”, încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială”.

Sorina Pintea a ajuns la DNA București sâmbătă dimineață, în jurul orei 7.00. Fostul ministru este audiat de procurorii anticorupție în acest moment și este posibil să primească mandat de reținere pentru 24 de ore. Sorina Pintea ar fi fost prinsă în flagrant, la Baia Mare, în timp ce lua mită, au indicat vineri surse judiciare. Ancheta procurorilor vizează un contract cu echipamente medicale pentru combaterea coronavirusului. Sorina Pintea este vizată într-un dosar de achiziții publice a unor materiale pentru combaterea coronavirusului, potrivit unor surse judiciare. În acest moment, fostul ministru al Sănătății se află în procedură de flagrant, informează surse judiciare. Sorina Pintea va fi adusă în această noapte la sediul central DNA pentru audieri. Conform unor surse judiciare, procurorii de la structura centrală a DNA efectuează în acest moment percheziții la Spitalul Județean Baia Mare. Perchezițiile au legătură cu un dosar ce vizează achiziții publice, iar numele Sorinei Pintea ar apărea în el. În acest moment, Sorina Pintea nu este reținută și nici ridicată de procurorii DNA. Înainte de a fi ministru în cabinetul Dăncilă, Sorina Pintea a ocupat funcția de manager al Spitalului Județean Baia Mare, funcție pe care a reluat-o, la sfârșitul anului trecut, când a căzut guvernul PSD. Din această poziție, fostul ministru al Sănătății ar fi luat o mită de 120.000 de lei. Flagrantul care a vizat-o pe Sorina Pintea are legătură „nu cu activitatea ei de ministru, ci cu cea de manager de spital”, au declarat pentru Libertatea surse judiciare. Procurorii DNA o vor aduce la sediul central din București pentru audieri. Când au început procurorii DNA să o monitorizeze pe Sorina Pintea Operațiunea de monitorizare a Sorinei Pintea a început în urma unor informații de dată recentă, au declarat aceleași surse. Mita ar fi în legătură cu achiziționarea unor echipamente pentru combaterea infecției cu coronavirus. Pintea a fost ministru al Sănătăţii din data de 29 ianuarie 2018, în Guvernul Dăncilă. Înainte, fusese aleasă senator în 2016 din partea PSD. Ulterior, pe 4 februarie 2017 şi-a anunţat demisia din funcţia de senator, alegând să rămână în funcţia de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare.