404 Not Found


nginx/1.18.0 (Ubuntu)
Fugarii României, greu de repatriat: Puiu Popoviciu, Alina Bica, Dragoș Săvulescu, Cristian Rizea, Mario Iorgulescu – Ziarul Strada
miercuri , 22 ianuarie 2025
Home » News » Fugarii României, greu de repatriat: Puiu Popoviciu, Alina Bica, Dragoș Săvulescu, Cristian Rizea, Mario Iorgulescu

Fugarii României, greu de repatriat: Puiu Popoviciu, Alina Bica, Dragoș Săvulescu, Cristian Rizea, Mario Iorgulescu

Unul din 5 condamnaţi reușesc să fugă din România înainte de pronunțarea sențintelor definitive. Şi nu mai ajung la închisoare, pentru că stăm şi mai prost la capitolul extrădări. În 2019, din 45 de cereri de extrădare, doar 19 au fost aprobate, iar anul trecut, din 42, doar 5 condamnați au fost aduși în tară. Lista marilor fugari creşte de la an la an şi conține nume grele precum Puiu Popoviciu, Alina Bica, Dragoş Săvulescu sau Cristian Rizea,Elena Udrea si lista continua

Procedura de extrădare este clară: Poliția localizează condamnații dispăruți, iar Ministerul Justiției trebuie să se ocupe de proceduri. Decizia de a repatria un fugar se ia însă conform legislației din fiecare stat. Iar cu bani și avocați, mulţi dintre condamnaţii în România reuşesc să găsească portițe de scăpare.

Printre cei mai celebri fugari se numără Puiu Popoviciu – condamnat în dosarul terenurilor din Băneasa, Alina Bica – fosta șefă a DIICOT, Cristian Rizea – zis Cristi Ferarri, fugit în Republica Moldova, sau Mario Iorgulescu, fiul șefului Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) Gino Iorgulescu. Toți au fost identificați în alte state și reușesc cu succes să scape de brațul lung al legii românești și implicit de executarea pedepselor.

DAN ANTONESCU, criminolog: Mulți dintre cei care comit fapte grave au relații în afara țării și consideră ei că își pot permite fie dobândirea unei noi identități și, în baza acelei identități, o viață aparent liniștită, dar în permanență stresul, teama că vor fi prinși vor opera și această pseudo-libertate va fi ca un arest la domiciliu.

Puiu Popoviciu a fost condamnat în dosarul terenurilor Fermei Băneasa în vara lui 2017, dar înainte de decizie plecase deja în Marea Britanie. În 2019, o curte britanică a decis extradarea sa, dar au urmat ani de procese, și, pe 11 iunie 2021, Înalta Curte a Angliei și Țării Galilor a respins decizia. Motivul? Miliardarul nu ar fi avut parte de un proces corect în țară.

Armata de avocați angajată de Popoviciu a fost una de top: fostul apărător al lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, și al lui Silvio Berlusconi, Hunter Biden sau Rudy Giuliani, avocatul lui Donald Trump.

În ciuda relațiilor bune dintre România și Republica Moldova, fostul deputat Cristian Rizea s-ar afla la Chișinău, deși are de executat 4 ani și 8 luni de închisoare în România, pentru corupție. Mario Iorgulescu, fiul președintelui LPF, este şi el condamnat la 3 ani cu executare pentru complicitate la lipsire de libertate. Este dat şi în urmărire europeană și pentru că în 2019 a ucis un om într-un accident auto. Dar Iorgulescu Jr. se află la Milano.

Pe lista marilor fugari sunt și interlopi. Un caz special este Tudor Florian, zis Rechinul, căutat de DIICOT pentru crimă organizată, este în închisoarea de maximă securitate Altiplano din Mexic, unde a fost prins pentru falsificare de carduri.

Stelian Ion, fost ministru al Justiei: Ar mai trebui îmbunătăţită legislaţia României în privinţa pedepsirii faptei de sustragere de la executarea unei hotărâri de condamnare, pentru că acum astfel de fapte nu sunt pedepsite absolut deloc. E ca și cum ai evada dintr-un penitenciar. Justiţia e fentată.

Experții sunt de părere că trebuie îmbunătățită şi cooperarea judiciară internațională bilaterală. Prin reducerea birocraţiei şi angajarea de specialişti în astfel de procedure.