404 Not Found


nginx/1.18.0 (Ubuntu)
În atenţia cetăţenilor Oraşului Măgurele Candidatul PSD Măgurele la primarie Adrian Păun, trage semnalul de alarmă privind Bugetul local pentru anul 2020 – Ziarul Strada
duminică , 22 decembrie 2024
Home » News » În atenţia cetăţenilor Oraşului Măgurele Candidatul PSD Măgurele la primarie Adrian Păun, trage semnalul de alarmă privind Bugetul local pentru anul 2020

În atenţia cetăţenilor Oraşului Măgurele Candidatul PSD Măgurele la primarie Adrian Păun, trage semnalul de alarmă privind Bugetul local pentru anul 2020

Astăzi, 9 martie 2020, are loc o şedinţă de Consiliu Local în care ar urma să se aprobe Bugetul pentru anul 2020 şi execuţia bugetară pentru anul 2019.  Aşa cum mi-am luat angajamentul în faţa cetăţenilor din Măgurele, prezint şi aici observaţiile pe care le am în ceea ce priveşte cele două documente şi pe care le voi susţine şi în şedinţa de Consiliu Local. Am încercat să le structurez pe puncte pentru a fi mai uşor urmărite.
Bugetul presupune un deficit uriaş – de peste 11%. Ceea ce nu este uzual pentru administraţiile publice locale şi ceea ce nu ar accepta niciodată un Guvern responsabil. Astfel, se propun venituri de 60,2 milioane de lei şi cheltuieli de 68,1 milioane de lei. Diferenţa de bani va veni din împrumuturi bancare netransparent contractate.

Veniturile sunt în continuare foarte optimiste, fiind supraestimate. Se vorbeşte despre încasări de 60,2 milioane de lei în condiţiile în care, în 2019, conform execuţie bugetare, s-au încasat doar 54 de milioane de lei (la o propunere de încasări de 70 de milioane de lei).

Vorbim, în opinia mea, de o supraestimare de aproape 10% a încasărilor bugetare pentru anul 2020. Sunt cifre umflate.

 Veniturile proprii ale primăriei ar trebui să crească la 24,2 milioane de lei, după ce încasările efective din 2019 au fost de 21,8 milioane de lei. Se bazează pe o creştere consistentă a încasărilor din impozitul pe venitul global (plătit de angajaţi) – de la 12,7 milioane de lei încasaţi în 2019 la 16,8 milioane de lei prevăzuţi pentru 2020. Vorbim de o creştere de aproape 25% care nu se poate înregistra în contextul unui vizibil recul economic. Practic, toate salariile celor care muncesc în Măgurele ar trebui să fie majorate cu un sfert pentru ca acest deziderat să fie atins.

 Nu este deloc clar de ce scad încasările din taxele pe proprietate pentru anul 2020 în condiţiile în care, la începutul anului, Primăria a indexat impozitele cu peste 4% (nivelul inflaţiei de anul trecut). Astfel, din taxele pe proprietate plătite de cetăţeni şi de companiile din Măgurele ar urma să se încaseze 5,1 milioane de lei faţă de 5,6 milioane de lei cât s-a încasat în 2019.

 Se propun încasări de la Bugetul de stat ultraoptimiste de 12,2 milioane, după ce, anul trecut, a primit doar 6,9 milioane de lei. De notat că de la Consiliul Judeţean nu se primesc bani deloc în ciuda faptului că preşedintele CJ şi majoritatea din consiliu aparţin PNL.

 Sumele defalcate din TVA care ar urma să vină de la Bugetul de stat scad de la 3,2 milioane de lei la 2,5 milioane de lei.

Deşi preţurile la închirieri şi concesiuni a crescut peste tot în Ilfov, valoarea estimată a încasărilor se păstrează constantă – 500.000 de lei (aproape 100.000 de euro) şi în 2019, şi în 2020. Voi solicita să fie prezentate toate aceste contracte şi ele să fie actualizate. Nu putem închiria sau concesiona la costuri de acum 15 ani.

Cheltuielile (bugetul efectiv pentru dezvoltare şi funcţionare) scad cu aproape 30% faţă de ce fusese aprobat în 2019. Concret, în 2019, s-au aprobat cheltuieli de 97,3 milioane de lei şi s-au executat cheltuieli de 74,9 milioane de lei. Pentru 2020, propunerea privind cheltuielile este de 68,1 milioane de lei. Apreciez că suma este apropiată de ceea ce se va executa, dar mult mai mare decât ce se va încasa.

 Începem să plătim deja dobânzi la împrumutul contractat netransparent de administraţia locală. În 2020, se plătesc deja 900.000 de lei.

 Alocările bugetare pentru Învăţământ scad la jumătate: de la 18,4 milioane de lei aprobaţi în 2019 (13,3 milioane de lei cheltuiţi) la 9,7 milioane de lei în 2020.

 Nu există alocări bugetare pentru extinderea reţelelor de apă, canal, gaze naturale şi electricitate. Se aşteaptă investiţii de la Consiliul Judeţean care nu vor fi însă executate în 2020.

 Deși taxa pe gunoi plătită de cetăţeni şi firme s-a mărit considerabil (cu mai bine de o treime), alocările pentru salubritate rămân cam la același nivel (1,84 milioane de lei în 2019 și 1,82 milioane de lei în 2020).

 Alocările pentru străzi s-au înjumătățit aproape – de la 13,41 milioane de lei (2019) la 8,33 milioane de lei (2020).

 Din cei 41,4 milioane de lei propuşi la secţiunea de dezvoltare, cuantumul total al achiziţiilor de bunuri şi servicii se ridică la 12,67 milioane de lei (30,5%). Există un subcapitol nedetaliat (alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare) care mănâncă grosul banilor (7,762 milioane de lei). Voi întreba în şedinţa de Consiliu Local ce reprezintă aceşti bani.

 Este foarte bine că se derulează proiecte de investiţii în Platformă, dar, din păcate, sunt neglijate Dumitrana, Vârteju, Nefliu, Aluniş sau Cartierul Florilor.

 Toate aceste date reprezintă elemente concrete care nu pot fi contestate. Îmi permit însă să fac şi câteva observaţii de natură politico – administrativă. În opinia mea, Bugetul pe anul 2020 nu răspunde aşteptărilor legitime ale cetăţenilor oraşului, evitându-se problemele sistemice de infrastructură: nu există apă, canal, gaze, electricitate sau chiar asfalt în anumite zone. De asemenea, am crezul că nu există o strategie de dezvoltare a oraşului Măgurele – altfel nu se explică fluctuaţia atât de mare a veniturilor şi cheltuielilor bugetare. Nu poţi să propui încasări bugetare de 70 de milioane de lei şi să încasăzi doar 54 de milioane de lei aşa cum s-a întâmplat în 2019.

Gradul de conformare a plăţii taxelor şi impozitelor de către cetăţenii din Măgurele este foarte bun. Deşi aceştia plătesc dările către primărie, managamentul administrativ este deficitar şi nu livrează conform angajamentelor politice asumate.

PS. Îmi pare rău că nu s-a dat curs propunerii mele privind transparenţa când vine vorba de această şedinţă de Consiliu Local.  Promit că atunci când voi fi primar, şedinţele acestea vor putea fi urmărite live pe internet şi, de asemenea, pe baza unui program de înscrieri, orice locuitor din Măgurele va putea participa la aceste întruniri.