404 Not Found


nginx/1.18.0 (Ubuntu)
INFO ASPA IVETS IGIENA ŞI SĂNĂTATEA CATELULUI TAU – Ziarul Strada
miercuri , 22 ianuarie 2025
Home » Educatie » INFO ASPA IVETS IGIENA ŞI SĂNĂTATEA CATELULUI TAU

INFO ASPA IVETS IGIENA ŞI SĂNĂTATEA CATELULUI TAU

În zilele noastre, câinele este considerat a fi un membru al familiei. La baza relaţiei dintre om şi câine stă afecţiunea, încrederea reciprocă şi comunicarea. Câinele trebuie să se supună stăpânului din dragoste şi niciodată din teamă. Responsabilitatea stăpânului faţă de acesta este să-l educe şi să-l îngrijească. Dar, în afară de mâncare şi de plimbări un câine are nevoie şi de igienă.

Baia

Câinii iubesc apa şi sunt foarte buni înotători. O baie bună îi răcoreşte, mai ales în perioadele călduroase, şi îi ajută la recuperare după unele intervenţii chirurgicale la oase sau la articulaţii. Băile în mare sunt contraindicate în cazul animalelor care suferă de anumite afecţiuni ale pielii. Dacă mergi cu câinele la mare este de preferat să-l limpezeşti cu apă fară să foloseşti vreun şampon, pentru a evita producerea iritaţiilor. Dacă doreşti să-l speli la domiciliu, foloseşte un şampon special pentru câini. u foloNsi niciodată şampon uman! O baie la o lună este suficientă, pentru că, de multe ori, un periat meticulos este mai bun decât o baie cu şampon.

Cum să-l perii?

Câinele năpârleşte de două ori pe an: primăvara şi toamna. Pentru ca blana să arate întotdeauna frumos, iar pielea să fie sănătoasă, îngrijirea zilnică a blănii trebuie să devină un obicei pentru amândoi. Periajul trebuie făcut cu blâdeţe şi cu grijă, pentru a smulge cât mai puţine fire de păr sănătos.

Trebuie să-l examinezi şi să-l îngrijeşti zilnic. Pentru periat trebuie să foloseşti o perie metalică adecvată tipului de păr pe care-l are câinele.

Care sunt avantajele periatului zilnic:

-stimularea circulaţiei sangvine de la nivelul pielii şi a secreţiei de sebum care conferă părului luciu şi sănătate;
-părul este mai uşor de întreţinut şi nu se mai încurcă;
-pot fi depistaţi la timp paraziţii externi;
-pot fi descoperite zone dureroase deoarece câinele are tendinţa să-şi ferească zona afectată;
-părul în exces nu se mai răspândeşte prin casă;
-timpul petrecut astfel, cu câinele, întăreşte legătura afectivă dintre voi.

Greutatea

Dacă doreşti să verifici greutatea câinelui, mai ales dacă acesta e de talie mică sau medie, poţi aplica metoda cântăritului prin diferenţă: cântăreşte-te cu animalul în braţe, apoi singur. Este suficient să faci scăderea şi afli imediat greutatea câinelui tău. Pentru câinii de talie mare sunt cântare speciale, încastrate în sol, pentru ca animalul să nu-şi dea seama că este cântărit.

Îngrijirea dinţilor

Pentru câini, igiena bucală este extrem de importantă. Câinii nu fac carii, în schimb pot să apară inflamaţii ale gingiilor datorită depunerii de tartru. Aceste inflamaţii permit acumularea puroiului la baza dinţilor sub forma unor abcese care duc la slăbirea rădăcinilor. Acestea se tratează doar de către medic, prin intervenţii chirurgicale. Depunerile de tartru mai pot genera halenă (miros neplăcut al gurii), şi pot constitui un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor. Pentru a preveni depunerea de tartru trebuie să-i cureţi cu regularitate dantura. Nu utiliza niciodată pastă de dinţi pentru uz uman deoarece, dacă o înghite, îi va irita aparatul digestiv. Poţi folosi o pastă de dinţi specială pentru câini, achiziţionată din pet-shopuri sau de la cabinetele veterinare. Dacă nu găseşti acest produs, poţi utiliza o compresă sterilă înmuiată în apă călduţă în care se dizolvă puţină sare. Înfăşoară compresa sterilă pe deget şi curăţă cu atenţie dinţii câinelui insistând pe canini şi pe măsele, deoarece aceştia sunt predispuşi la formarea tartrului şi la dezvoltarea plăcii bacteriene.