404 Not Found


nginx/1.18.0 (Ubuntu)
Milionari în timpul pandemiei – Ziarul Strada
miercuri , 22 ianuarie 2025
Home » News » Milionari în timpul pandemiei

Milionari în timpul pandemiei

Peste cinci milioane de oameni au devenit milionari, în întreaga lume, în 2020, în ciuda pagubelor economice cauzate de pandemia Covid-19, scrie BBC.

În timp ce mulți oameni săraci au devenit și mai săraci, numărul milionarilor a crescut, la nivel global, cu 5,2 milioane persoane, la 56,1 milioane, arată Global Wealth Report, întocmit de Credit Suisse.

În 2020, mai mult de 1% dintre adulții din întreaga lume au devenit milionari.

Creșterea piețelor bursiere și majorarea prețurilor locuințelor au contribuit la creșterea averilor.

Crearea bogăției părea a fi „complet detașată” de necazurile economice ale pandemiei, spun realizatorii studiului.

Anthony Shorrocks, economist și autor al Global Wealth Report, a declarat că pandemia a avut un „impact acut pe termen scurt pe piețele globale”, dar a adăugat că acest lucru a fost „în mare parte inversat până la sfârșitul lunii iunie 2020”.

„Bogăția globală nu numai că s-a menținut constant în ciuda frământărilor, ci, de fapt, a crescut rapid în a doua jumătate a anului”, a spus el.

Cu toate acestea, diferențele de avere s-au mărit în 2020, iar Shorrocks a spus că în cazul în care creșterea prețului activelor, cum ar fi locuințele, ar fi fost eliminată din analiză, „atunci bogăția globală a gospodăriilor ar fi putut scădea”.

Bogăția globală totală a crescut cu 7,4%, se arată în raport.

De la începutul secolului al XXI-lea, numărul persoanelor cu avere cuprinsă între 10.000 și 100.000 de dolari s-a triplat, de la 507 milioane în 2000 la 1,7 miliarde la mijlocul anului 2020.

Autorii studiului spun că majorarea averilor arată “prosperitatea în creștere a economiilor emergente, în special China, și expansiunea clasei de mijloc în țările dezvoltate”.

Nannette Hechler-Fayd’herbe, director pentru investiții la Credit Suisse a spus: “Nu putem nega că acțiunile întreprinse de băncile centrale și guverne pentru a organiza programe de transfer masiv de venituri, astfel încât să sprijine indivizii și cele mai afectate afaceri de pandemie, și prin scăderea dobânzilor, au reușit cu succes să evite o criză globală majoră”.

Aceasta a adăugat: “Scăderea ratei dobânzilor de către băncile centrale probabil a avut cel mai mare impact”.

„Este un motiv important pentru creșterea prețurilor la acțiuni și case, iar acestea se traduc direct în evaluările noastre privind averea gospodăriilor”.

Însă tot aceasta mai spune că intervențiile “au avut un cost mare”.

„Datoria publică raportată la PIB a crescut cu 20 de puncte procentuale sau chiar mai mult în toată lumea”.